Etusivu  |  Alkuhämärä  |  Iltarusko  |  Kaksi lensi tuulen mukaan  |  Media

KAUKO KERTOO "KAKSI LENSI TUULEN MUKAAN"
-LEVYN KAPPALEIDEN TAUSTOISTA:


1. VANHAN AJAN FILMISSÄ

Riku piti tästä melodian ja tekstisisällön takia. En enää muista mitä ajattelin kun tein tämän. Duunasin samana päivänä varmaan pari muutakin kipaletta ja koko viikon aikana varmaan kymmenen (perhe oli maalla, joten kukaan ei ollut häiritsemässä).

Taaskin demon laulu oli niin hyvä että sitä olisi käytetty ellei sitä olisi äänitetty liian huonolla mikillä. Laulusessiossa minun piti hakea ääneeni täsmälleen sama sävy kuin demolla, mikä lopulta onnistuikin.

Sanoituksesta tuli melkein kantaaottava, vaikka kavahdan kaikkea poliittisuutta. Sanoma on yksinkertainen: ajat muuttuvat.

Timonen on taas rummuissa, mutta bassossa on Tuomari Nurmion vanha basisti Ahti Marja-aho (Lasten mehuhetki, Punainen planeetta - molemmat suosikkilevyjäni). Teho ja Samae ovat myös mukana ja Helsingin Sessiojouset. Riku soittaa tietenkin kitaroita molemmissa biiseissä.


2. SINÄ

Sinä on Roy Orbison-tyyppinen, epätoivoisesta rakkaudesta kertova popkipale. Albumin vanhin biisi - treenasin tätä jo vanhan bändin kanssa (Huldén, Vikkula, Kling), mutta emme saaneet toimimaan. En ole kokeillut tällaisen laulamista ennen ja pidin tätä pitkään itselleni vääräntyylisenä. Lauluraita otettiin lopulta demolta, jonka tein Rikun kanssa pari vuotta sitten. Siinä oli parempi fiilis kuin myöhemmissä, jotka lauloin varsinaisessa levytyssessiossa.

Marko Timonen soittaa rumpuja, Anssi Växby bassoa ja Teho Majamäki vibrafonia . Petri Tiainen (YUP) vierailee pianossa ja Samae Koskinen taustalaulajana. Lisäksi mukana ovat Helsingin Sessiojouset, johtajanaan Växby.

Olen tyytyväinen siihen, että Riku toteutti tämän puhdasverisenä iskelmänä. Taidetta tästä ei saa millään, joten parempi olla yrittämättä - menisi vain pilalle koko biisi.


3. KUULETKO ÄÄNENI

Halusin tehdä biisin, jossa olisi Led Zeppelinin akustisten biisien (Friends, Over the Hill and Far Away) fiilis. Herkkä a-osa, iso kertsi jossa mystinen jousikuvio.

Sanat kertovat tytöstä, jonka tunsin kauan, kauan sitten. Maanis-depressiivinen tyyppi, tavallaan tuhoontuomittu, koska suojamekanismit puuttuvat.


4. KAKSI LENSI TUULEN MUKAAN

Kertosäkeen melodia napattiin eräästä biisistäni, joka muuten oli heikko. Riku sävelsi A-osan. Halusimme tehdä tarttuvan poprenkutuksen.

Sanoihin ajattelin jotain samantapaista kuin Sammy Babitsinin laulamassa "Se lentää niin kuin tuhka tuuleen"-kappaleessa tai Freemanin "Kaksi lensi yli käenpesän". Kreikkateema tuli mukaan koska kirjoitin samaan aikaan romaaniani "Kreikkalainen salaatti".


5. ENSIN ISÄT, SITTEN POJAT

Rockmusiikin eri alalajeja kolutessani huomasin, etten ollut vielä koskaan tehnyt futubiisiä. Futurokiksi kutsuttiin (ainakin joskus) 80- luvun alkupuolella vallinnutta suuntausta, johon kuului sellaisia bändejä kuin Duran Duran, Simple Minds, Ultravox ja Spandau Ballet. Inhosin noita bändejä silloin kun ne olivat suosittuja, mutta nyt, kun pöly on laskeutunut niiden päälle, voin digata joitakin niiden kehittämiä juttuja.

Ajattelen, että Ensin isät-biisin jyskyttävä komppi, syntetisaattorit ja kolkko melodisuus ovat ehtaa futurokkia, samoin sanoituksen kylmä toteavuus. Tulevaisuus on pelottava, mutta senkin havainnon voi pukea mukavaan poppakettiin (..kalan kuolleen siellä näin, varrella virran..)


6. KIVISET PÄÄT

Tässä oli alunperin aivan toisenlainen melodia, joka ei koskaan innostanut. Annoin biisin lopulta eräälle jyväskyläläiselle bändille, joka käytti vain sanoituksen ja äänitti biisin, mutta levyä ei koskaan julkaistu.

Riku huomasi sanoituksen papereideni joukossa ja kiinnostui. Sävelsimme biisin Rikun kotona puolessa tunnissa (minulla oli kiire Turun bussiin) ja äänitimme pala kerrallaan. Pari päivää myöhemmin Riku lähetti minulle demon, jonka oli tehnyt yhdistämällä palat. Liitoskohtia ei juuri erottanut. Pidimme kovasti lopputuloksesta, jossa oli jotain Pekka Streng-fiilistä.

Sanojen ideana on kammoni suurmiesten patsaita ja hautamuistomerkkejä kohtaan. Siihenkö meidän pitäisi pyrkiä? Kiviset puutarhat-ajatus tulee Francis Ford Coppolalta, jolla on sen niminen elokuva (jota en ole nähnyt muuta kuin videoliikkeen hyllyllä).


7. SAARI

Sävelsin tämän Olgaa varten, mutta Riku nappasi sen ensin. Ensin ajattelin, ettei tässä ole mitään kovin erityistä, mutta Riku piti biisiä varsin vahvana ja se oli vähällä päästä jo ekalle albumille.

Sanoissa on laihojen vuosien pettymystä mutta myös uskoa paremmasta. Ajatus yksinäisestä miehestä öisen saaren rannalla on vetoava.

Jatsahtava sovitus, joka lähti Marko Timosen rumpukompista, nosti kappaleen arvoa. Tenho Mattilan saksofoniriffit tuovat mieleen jotain nuoruuden suomalaisia fuusiojuttuja. Ainakin Jukka Tolosen hieno "Summer Games" on levy jonka voi mainita tässä yhteydessä.


8. HYVÄ

Tässäkin maisemana on saari, mutta tunnelma on valoisampi, koska kertojan seurana on viehättävä nainen. Tein tämän jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta biisi oli vuosikausi olemassa vain itse soittamallani demolla.

Pidin sanoista ja vaatimattoman kuuloisesta melodiasta. Ajattelin, että siitä voisi tulla akustinen välipala jollekin levylle. Rikun sovitus nosti biisin ylempiin sfääreihin. Lattariperkussiot ja toisesta sävellyksestäni pöllitty instrumenttaaliväliosa tekivät tästä ison.

Pidän erityisesti sanoista "pidin kerrankin turpani kiinni". Ohje, joka olisi syytä joskus muistaa.


9. SUKUJUHLAT

Mietin tätä tehdessäni erästä Terence Trent D'Arbyn funkkappaletta, jossa oli samantapainen riffi kuin tämän na-na-naa-kohdassa. Pelkäsin, että se on täysin sama ja kaivoin kyseisen levyn esille. Riffi oli erilainen.

Kokeilin kahta eri sanoitusta. Hylätyssä versiossa kertoja puhui puutarhajuhlissa naiselle, jonka oli tuntenut nuoruusvuosinaan ja joka oli sittemmin päässyt vihreälle oksalle rikkaan miehen vaimona. Mutta sukujuhlateema tuntui hauskemmalta. Naisen rooli pieneni ja hän tulee mukaan sivuhenkilönä vasta viimeisessä säkeistössä.

Mietimme pitkään onko tällainen biisi liian tyhjänpäiväinen, mutta sitten huomasimme että sillä oli kokonaisuudessa tietty piristävä vaikutus.


10. KUNINGAS ON POIS

Tämä on ensimmäisiä juttuja, jonka teimme yhdessä vuonna 2003. Ideana oli stomp-tyyppinen blues tai folkjuttu. Esitimme tätä ekoilla keikoillamme, joita teimme kahdestaan. Ensimmäiselle levylle se ei jostain syystä päässyt (monta muutakin hyvää biisiä vuoden 2003 sessioista odottaa vielä toteuttamistaan).

Sanoissa on jotain shakespearemaista, Macbethia tai Kuningas Learia, mistä tulee hyvä, ylevä fiilis. Jokainen voi itse päättää kertovatko ne rockmusan nykytilasta tai politiikasta. Niitä voi soveltaa moneen tilanteeseen.


11. SAIPPUASARJOJEN TÄHDET

Tätä treenasin jo 2000-luvun alussa silloisen bändin kanssa. Afrohenkinen sovituksemme oli onneksi kaikkien mielestä väkinäinen ja jätimme homman sikseen.

Pidin sanoista, joissa oli jotain samaa kuin "Hammerfestissa": ihminen on oman elämänsä vanki.

Rikun tekemä yksinkertainen sovitus tuo sanat kunnolla esille. Anssi Växbyn kontrabassosoolo ilahduttaa joka kuuntelukerralla.


12. MILLOIN MÄ PÄÄSEN POIS TÄÄLTÄ

Tämä kertoo siitä, että on tullut istuttua liian monissa pippaloissa. Tsehovin "Sahalinissa" syrjäisen, sipearialaisen taukopaikan äijät syövät sorsakeittoa ikäväänsä. Samalla he vilkuilevat turhaan ikkunasta tuuliselle tielle olisiko joku tulossa. Täällä Suomessa juodaan olutta ja toivotaan että jotain tapahtuisi.


13. SE ON JOTAIN IHMEELLISTÄ

Levyn paras biisi. Jo yksin soittamani demo sai niskakarvat nousemaan pystyyn. En muista missä ja milloin tein tämän, ilmeisesti se syntyi hyvin nopeasti. Sanoja en ainakaan korjannut kertaakaan.

Tämä on samanlainen lauluntekijän onnenkantamoinen kuin edellisen levyn "Helvetti" tai "Välitilassa", jotka vain tehtiin sen kummemmin ajattelematta ja joiden arvo tajuttiin vasta myöhemmin.

Marko soittaa rummut sanoitusta seuraten. Jimi Tenorin osuus on häkellyttävä. Hän on itse tehnyt huilut ja perkussiot, joita soittaa tällä raidalla. Lopussa tulevaa saksofonia hän ei sentään ole rakentanut, tai mistä sen tietää.

Halusin omistaa tämän vaimolleni Olgalle, koska ajattelin häntä ja monia retkiämme luontoon tätä tehdessäni.